Zero Waste… leuk, maar niet realistisch

Laten we heel eerlijk zijn, zooi hebben we in overvloed en er komt ook genoeg bij. We weten allemaal dat we moeten minderen en er worden ook kleine stapjes gemaakt, zoals dat we nu moeten betalen voor onze plastic zakjes bij winkels en zo hopelijk gemotiveerd worden om zelf een tas mee te nemen. Allemaal leuk, maar ik zie ook steeds meer initiatieven van mensen en gezinnen om volledig Zero Waste te worden. Goed initiatief? Jazeker. Iets voor mij? Nope.

Misschien denk ik er wel veel te moeilijk over hoor, maar het betekent voor mij dat zo’n 90 tot 95% van alles wat in de supermarkten ligt niet meer toegankelijk is. Ook gezien veel winkels hier nog niet op ingesteld zijn. Daarnaast ga ik niet met mijn eigen bakjes naar de slager om vlees te halen en ben ik niet het type dat aan de slag gaat om van kapotte kleding weer iets nieuws te maken, zo zit ik simpelweg niet in elkaar en wil ik er niet eens de tijd voor nemen.

En daar ligt ook het probleem bij de meeste mensen denk ik, de tijd. We hebben simpelweg niet de tijd om meerdere supermarkten langs te gaan om spullen te kopen die ‘zero waste’ zijn. Ik ga na een lange werkdag niet nog eens in de keuken aan de slag om alles zelf te maken. Verder dan aardappelen en groente kom ik niet, want ook mijn rijst en pasta hebben een verpakking en sorry, maar ik ga zoals ik al zei niet na een lange werkdag nog mijn eigen pasta lopen maken.

Het liefste doe ik maar 1 keer in de week boodschappen. Dit om 2 redenen, als eerste omdat het geld bespaart, want wij maken een lijstje en wijken daar zo goed als niet van af, wat je bent vergeten gaat op de lijst voor volgende week. Daarnaast heb ik gewoon een scheithekel aan boodschappen doen, ik vind het niet leuk, wil het niet en ben het liefste zo snel mogelijk weer weg. Ik ben echt het type dat het boodschappenlijstje maakt op looproute van de supermarkt zodat ik met 20 minuten max weer buiten sta. (en dáár neem ik dan wel de tijd voor blijkbaar)

Potjes hergebruiken is leuk, als je er een doel voor kan vinden. Kleding hergebruiken is leuk, als je creatief genoeg bent om er echt weer wat van te maken. Maar als wij heel eerlijk zijn naar ons zelf, wie heeft daar in vredesnaam tijd voor? Ik niet…. Dat is een ding wat zeker is.

Dit betekent overigens niet dat ik het geen goed idee vind, maar ons leven en hoe het op dit moment ingedeeld is en hoe de supermarkten op dit moment te werk gaan, maakt het niet realistisch. De meeste van ons hebben echt wel het beste voor met de wereld en we dragen zeker ons steentje bij door afval te scheiden en te zorgen dat we minder eten weggooien, maar volledig naar zero gaan… ik doe het niet. Niet als er geen betere opties komen in ieder geval. Maakt mij dat een slecht persoon? Nee, ik vind van niet.

Wel vind ik dat de mensen die Zero Waste lopen te verkondigen er wat realistischer over mogen praten, want het is en blijft in de huidige maatschappij niet te doen als je geen zeeën van tijd hebt. Neem ook vooral minder de tijd om de rest van ons met een scheef gezicht aan te kijken, dat zou fijn zijn.

Dat jij een man hebt die genoeg verdient zodat jij thuis kan blijven met je drie kinderen en naar 5 supermarkten kan gaan en een lekker middagje kapotte shirtjes omtovert tot jurkjes voor je dochter moet je zelf weten, maar laat mij er buiten.

Komt er op neer dat ik even een LinkedIn post zag van een oud klasgenoot die even verkeerd schoot, dan krijg je dit soort dingen hahaha.

7 gedachten over “Zero Waste… leuk, maar niet realistisch

 • 17 april 2019 om 05:52
  Permalink

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the
  video to make your point. You obviously know what youre talking about, why
  waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something enlightening to read?

  Beantwoorden
 • 15 april 2019 om 00:13
  Permalink

  I am not sure where you are getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.

  Thanks for wonderful info I was looking for this
  info for my mission. Ahaa, its nice discussion about
  this piece of writing at this place at this web site, I have read all that, so now me also commenting here.
  It’s appropriate time to make a few plans for the long run and it’s time to be
  happy. I’ve read this post and if I could I desire to counsel you some fascinating issues or
  suggestions. Perhaps you could write next articles relating to this article.

  I want to learn more issues approximately it!
  http://dell.com

  Beantwoorden
 • 13 april 2019 om 10:26
  Permalink

  certainly lіқe your web-site but you need to take a loок at thhe spelling on several of yopur posts.
  A number of tһem are rife with sрelling issdues and Ӏ to find it very
  troublesome to tell the truth however I’ll surely come back again.

  Beantwoorden
 • 12 april 2019 om 21:38
  Permalink

  Howdy! I could have sworn I’ve visited this blog before but after browsing through a few of
  the articles I realized it’s new to me. Anyways, I’m certainly happy I stumbled upon it and I’ll be
  book-marking it and checking back often!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *