FitBit Charge 3 Review

Een uit de klauwen gewassen stappenteller, daar komt mijn antwoord op neer als mij gevraagd wordt wat voor horloge ik draag. Maar eigenlijk is het zoveel meer dan dat, vooral voor mij. Er zijn genoeg berekeningen die je op je lijf los kan laten om erachter te komen wat je nou per dag verband (om zo ervoor te zorgen dat je niet teveel eet en dus afvalt). Maar het leek mij veel makkelijker om een horloge te dragen die dat voor mij doet. Ik vul mijn gewicht in, de Fitbit houdt mijn hartslag (24 uur per dag) bij en aan de hand daarvan wordt mijn calorie verbranding per dag berekent.

Gezien er bij nogal een groot verschil zit in mijn activiteit tussen en sportdag en een reguliere werkdag waarbij ik urenlang op mijn kont zit, wilde ik het gewoon zeker weten. Zeker weten dat ik goed zit met wat ik eet aan calorieën en zeker dat ik het ook daadwerkelijk verbrand heb.

Een aantal jaren geleden heb ik al eens de Fitbit Flex gehad en was daar ook best tevreden over, maar dat kwam echt neer op een stappenteller en ik wilde wat meer de nadruk leggen op verbranding, dan het aantal stappen wat ik loop. Bij de Charge 3 kan ik kiezen waar mijn voorkeur naar uit gaat via een makkelijk in te stellen profiel en aan het beginscherm kan ik alles toevoegen wat ik wil. Als ik wil kan ik zelfs mijn water-intake bijhouden, al gaat dat mij wat ver.

De hartslagmeter was voor mij wel het grote punt en omdat ik al een goede ervaring had met de Fitbit, kwam ik al snel bij dit merk uit. Het assortiment is op het moment zo groot dat het echt zoeken is naar een eentje die bij  je past. Ik koos ook nog eens voor een duurdere versie, gezien ik het paarse bandje zo gaaf vond. Ja, ik ben er zo een.

Vooral bij het sporten vind ik het gaaf om te zien hoeveel ik verbrand. 3 kwartier op de stairclimber en ik zie mijn hartslag stijgen als een malle en mijn verbranding gaat op volle toeren. Het helpt mij in ieder geval heel goed om mijn eetpatroon er op aan te passen.

De Fitbit kan een aantal activiteiten zelf herkennen, zoals fietsen, hardlopen en zwemmen, maar andere activiteiten zijn ook zelf in te vullen. Als je je begintijd in de dagen houdt, kan hij je hartslag aan de activiteit koppelen en krijg je een nog betere en meer accurate optelling.

Het enige gezeur wat ik online kan vinden is dat er een aantal mensen zijn die zeuren over hoe accuraat de hartslagmeter is. Ikzelf heb dat vertrouwen in ieder geval wel. Ik zie toch echt wel duidelijk verschil tussen lekker rustig op de bank en afbeulen in de sportschool. Natuurlijk neem ik het niet aan als ontastbaar feit, maar het helpt mij goed om mijn eten en drinken onder een bepaalde calorie grens te houden. Die indicatie is gewoon fijn om te weten. Of ik wel of niet dat bakje nootjes mag weg eten bijvoorbeeld. Kan er vandaag op die verjaardag wel een klein stukje taart van af? Nee? Nou dan weet ik dat. Ja? Feest!

Ik moet wel zeggen dat het stoffen bandje best snel vies wordt, vooral als je vaak in de week lekker van je af zweet. Schoonmaken gaat echter heel makkelijk, je kan de bandjes losklikken en met wasmiddel even inwrijven, schoonspoelen, laten drogen en klaar. Je krijgt ook een extra set bandjes er bij, dus je bent je Fitbit tijdens het schoonmaken niet kwijt.

Hij is te dragen onder de douche, maar ikzelf doe dat niet, puur omdat ik geen zin heb in de hele dag een nat bandje om mijn arm en ik ook graag wil schrobben onder het bandje.

Vooral als sporter is het een heel handige tool om te hebben in mijn afvalrace. Het maakt dat ik wat minder hoef te raden hoe mijn dag er voor staat qua verbranding. De Fitbit kan je de meldingen geven die jij wil en is volledig aan te passen aan wat je zoekt. Ik vind nog steeds nieuwe functies. Sommige handig, sommige voor mij overbodig.

Als ik iets zeker weet over de Fitbit Charge 3, dan is het wel, dat hij het geld meer dan waard is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *